04 Kasım 2011

Hastasıyım Bu Kekin

Bünye hastalandı gene. Laranjit. Yatıp dinlenmeyi ve bol bol ıhlamur içmeyi gerektiriyor. Doktor istirahat dedi. Bünye de dedi ki, eyvallah ama nasıl? Beni bilen bilir, dinlenmek bünyeme ters. Yattığım yerden ve hatta uykumda sorun çözme canavarına dönüşürüm ben. Aklıma bin bir türlü iş gelir ve tabi onlara ait pratik çözümler. Dinlenemem. Kafam sürekli çalışır, bünye bu çalışmaya ayak uydurur. Sonuç, bir hafta sürünürüm. Gene öyle olmasın istedim. Yani bu sefer adam gibi iki gün yatayım ve dinleneyim. Malum bayram geliyor. 

Bünye gene beni dinlemedi. Kronik köle... Bünyeyi bu gibi durumlarda arka odalara kapatasım geliyor. Dün bahanesi hazır bir sebze çorbası pişirdim önce. Hemen ardından yoğurt da yiyebileyim diye bulgur pilavı. Tam yattım uzandım aklıma şöyle bol elmalı havuçlu cevizli bir kek çırpıvermek gelmesin mi? Hem de ıhlamurun yanına katık olur, enerji olur... Yorgun ve bitkin düşen bünyeyi ayaklandırır dedim. Cümlem bittiğinde tarife göz gezdiriyordum, tabi ki elimde mikserimle. 



Tarif basit:

3 yumurtayı bir kap (ben ölçü kapları kullanıyorum. Bir su bardağına denk geliyor) şeker ile kar beyazı oluncaya kadar çırpıyoruz. (İlk defa bu sefer şekeri bir fincan kadar  az kullandım (3/4 kap), sonuç daha başarılı oldu sanki. Kekten ne kadar tatlılık beklediğinizle de ilişkili bir durum bu tabi.) Öncesinde bir tatlı kaşığı tarçının da eklendiği, 3 adet orta boy rende havuç, 2 adet (ben golden kullandım) rende elma ve bir kap dövülmüş cevizi hazır etmekte fayda var. 

Kar beyazı karışımımıza önce bir küçük kahve fincanı fındık yağını ekliyor ve kaşıkla şöyle bir karıştırıyoruz. 1+ 1/4 kap unu (ben kepekli kullandım) eleyerek bu karışıma ekliyoruz. Bu aşamada bir paket vanilya ile kabarta tozunu eklemekte fayda var. Hoş koku katsın diye limon kabuğu rendesi de gene bu aşamada ekleyebilirsiniz. Kaşıkla gene aynı yöne olmak koşuluyla, ıslak karışımla kuru karışım birbiri ile sarmaş dolaş oluncaya dek karıştırıp, elma-havuç-ceviz karışımını eklemek gerekli. Özenle karıştırdıktan sonra kekimiz pişirme aşaması için hazır hale gelmiş oluyor. 

Ben önceden 220 derece ısıtılmış fırına koyup ısıyı 170'e indiriyorum. Böylece daha güzel kabarıyor. (Ya da bana öyle geliyor) 40-45 dakika kontrollü (kürdandan yardım alıyorum) olarak pişiriyorum. Karışımı kek kalıbına dökmeden önce kalıbı sadece fındık yağı ile yağladığımı belirtmemişim ama zaten siz bunu biliyorsunuz. Kekiniz yattığınız yerden gelen kokuları ile baş döndürürken çözdüğünüz havuz problemine ara verip ıhlamur kaynatmaya ne dersiniz? Sakın ola benim gibi yazıya başladığınız anda ıhlamuru da kaynamaya koymayın, hastalıktan dolayı tıkalı olan burnunuz koku almadığından buram buram kokan yanık kokusunu duyamayabilirsiniz. (Evet! Ihlamur yaktım. Pişman değilim. Yazı güzel oldu. Bünye yazarken dinlendi. Ihlamur dediğinde bir kere daha kaynar.)

Son söz;
Bayram üzeri hastalıklar hanenizden uzak dursun... Çalan her kapı, telefon ise huzur ve mutluluk versin. Yüzünüz gülsün. Yuvanız şen olsun, aşk dolsun. Ben kurban bayramını sevmiyorum, o yüzden diliyorum ki, şeker gibi bayramlarınız olsun, dilinizden yüreğinizden hep tatlı kelimeler çıksın. Aşkla kalın. Aşkta kalın. 



12 yorum:

  1. Bu aralar epey keklendik be evrenim :) Harika görünüyor. Geçmiş olsun. Üzerinden şalını eksik etme ve dinlenmeyide ihmal etme oluymu. Hadi oluy de. Birbirimizden başka kimimiz var şu yalan dünyada değilmi :) Of of her şey boş be arkadaşım. Biliyorum anam gibi konuşmaya başladım son günlerde :) Onun sızlanmalarına benzer oldu artık dudaklarımdan dökülenler. Bayrama gelince, içim kıyım kıyım, resmi bir burukluk yaşatıldı yüreğime. Gül yüzlüm sözün özü bayram gelmiş neyime. Bu sene kendi adıma kutlanmasada olur. Yeteri kadar milletçe boğazlandık zaten. Birde koyun kuzu katliamına hiç gerek yok.

    Dediğim gibi kendine iyi bakıyorsun ve dinleniyorsun. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  2. ah sen ah sennn!.
    ne tatlı, sevimli, hünerli, akıllı, pratik, hamarat bir kadınsın ya...dili güzel, gönlü güzel, kelamı güzel...

    yazını okurken nasıl güldürdün beni bıcır bıcır dillenip yazmışsın:))bu kıpır kıpır enerji dolu bünye ve sağlam yürek en kısa zamanda iyileşsin temennilerimle..akşama kalmaz iyileşeceksin eminim..hatta birkaç saate kalmaz iyileşmeni diliyorum..

    sisler içinde daralan yüreklerimizi karartan her şeyi! derinden üffffffffffffff lüyorum :)) gitsin bizi terk etsin istiyorum artık!..

    Seninde bayramın güzelliklerle dolu geçsin evrencim...sevdiklerinle birlikte, katmerlensin sevgi yumakları sana doğru gelsin...öperim evrencim...

    YanıtlaSil
  3. Çok geçmiş olsun o tarçının mis kokusu havucun elmanın cevizin uyumlu birlikteliği hakkında yazılacak ne şiirler hakeder deeee nerde ben de o kabiliyet :)
    İyi bayramlar acil şifalar Evrencim :)

    YanıtlaSil
  4. canım benim sen yorma kendini dinlen, canın ne çektiyse pişirir yollarım ben...

    YanıtlaSil
  5. kekin tarifi çok basit, pratik de bu kadar da zor anlatılmaz ki
    neyi kullandın, ne kadar kullandın, niye kullandın
    aman başım beynim döndü be ya

    ben bu keki yapmayayım...geçmiş olsun diyerek, bayramını da kutlayarak gideyim ben en iyisi

    YanıtlaSil
  6. ah be kara kalem dediğin gibi bayram bizim neyimize... hele de analar babalar bu kadar kurban veriyorken.

    dinlenmekse bana haram ben bunu anladım :) ama söz deneyeceğim, omzumda şalım, elimde ıhlamurum ve balkona bakan koltuğumdan göz kırpan güneşin de keyfini çıkararak. sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. esmirim sen günde üç kere uğrasana bana :) ilaç niyetine kelimelerin bile yetiyor valla.
    her günümüz bayram telaşı ve heyecanı ile geçebilir biz istedikten sonra. dilerim senin ve ailenin de canım günleri güzel geçsin, huzur sarsın dört bir yanınızı, aşkla kalın, aşkta kalın her daim. öperim kocaman.

    YanıtlaSil
  8. şiire ne gerek fundacım, kelimelerin içtenliği yeter... bayramda kederler uzak dursun, neşe, keyif, sağlık, huzur seni ve aileni bulsun. şifa dostların sıcacık yüreklerinden çıkıp geliyor ya, yeter bana. öperim sevgiyle.

    YanıtlaSil
  9. canımsın sen sevgili y., sen bayrammın keyfini çıkart sevdiceğinle. hatta gelin ben siz gelince iyi olurum, beraber yaparız acınımız ne çekiyorsa. öperim kocaman. bayram tadında anlar dilerim bir ömür doğan güneşle birlikte ;)

    YanıtlaSil
  10. ama yasemincim, anlatım basit, valla bak. tarif açık net sen bir yapmaya başla, bittiğinde parmaklarını yiyeceksin inan bana :)

    öperim sevgiyle, iyi olsun bayramın, neşe ve kahkaha dolsun hanen.

    YanıtlaSil
  11. KEK'imi isterim anlamam bööööle ballandıra ballandıra anlat sonra biz yollama küstüm ... bana ne :)

    YanıtlaSil
  12. tutsakım, senin yorum önce silindi gözküyordu, sonra spamlarda buldum, yayınla dedim kayboldu, sonra günler sonra yine spamdaydı. kek meselesine gelince, sen gel, hatta siz gelin daha neler yaparım ben. öperim.

    YanıtlaSil

An'a kazınandır senden bana kalan...
ANLAMLIDIR...

Teşekkür ederim sımsıcak yürekten bir tebessümle...