26 Kasım 2012

Rakı İçmenin de Bir Adabı Var Elbet! de Kime Ne?


Benimkisi pazartesi sendromu değil, bildiğin bir iş tatminsizliği... Geçer, geçiyor. İşler durgun, bünye problemli olunca böyle oluyor. Her şeyden bir dert edinme becerisi gelip bedeni sarıyor. Sonra arayışlar, arayışlar... 

Kaç gecedir bir sofra kurup rakı içesim var. Kaç zaman oldu, bir rakı masası kurup da dost sohbetlerinde yaşamın sırlarına vakıf olmayalı hatırlamıyorum... Ama bildiğim, rakıyı çok özlediğim. 

Eskiden -yani gençken- sanırdım ki içkiyi ne kadar çok içebiliyorsan o kadar marifet, şimdiki yaşlarıma denk gelir, içkinin marifetinin sofrada ne kadar uzun kalınabildiğinde saklı olduğunu öğrenmem. Geçmiş zamanlarda bir sofra kurardım, sanırsın 20 kişilik davet var evde. Hepi topu 5-6 yakın arkadaş bir araya gelip havanda su döveceğiz: Çalıştığımız yeri, Türkiye'yi ve hatta dünyayı kurtarmakla başlardık işe, baktık işin içinden çıkılmıyor, onun bunun ilişkisine bok atar, gece ilerledikçe kendimize döndürürdük meseleleri... Hiç biri çözülmezdi... ya da biz ertesi sabah bulduğumuz çözümleri hatırlayamayacak kadar milyon dünya kafalarla uyanırdık. Öyle çok yer, öyle çok içerdik ki, ertesi gün geceden haz ile bahseden bir tane adam çıkmazdı ne yazık ki... 

Bugün dolanırken okunmamış meraklarda, Mehmet Yasin'in yazısına denk geldim: Rakı, kebapla da balıkla da içilmez... Eyvallah da rakı bir zevk meselesi, kime ne diyesi geliyor insanın böyle yazıları okuyunca. Her işi kitabına uydurduk da rakı eksik kaldı sanırsın. 

Balık ağlar denirdi bize yanında bir buzlu rakı ile içilmezse... Öyle olmadığını zamanla anladım. Damak zevki gelişmiş bir insan olarak, rakı masasına meze hazırlamak konusunda ciddi ciddi araştırmışlığım ve denemişliğim vardır. Severim. Hem hazırlamayı hem sunmayı hem de rakıya eşlik eden sohbetin içinde olmayı. Rakıyı buzsuz severim, birebir gibi bir ölçü ile çok soğutulmuş rakı üzerine çok soğuk su eklerim. Yanına su alırım, bazen suya buz kattığım da olur... Öyle her yemeğin yanına rakı içmeyi sevmem. Rakıya hazırlanmayı severim. Rakıyı beklemeyi... Yudum yudum keyfini çıkartmayı severim... Kısacası; rakıyı meze etmem hüznüme, ben rakıyı ortak edenlerdenim sevinçlerime...  

Rakı üzerine bu kadar yazınca es geçmek istemedim tatlarımı; işte ilk aklıma gelenler...
  • Mutlaka Ezine
  • İlla ki zeytin, mümkünse kırık ve bol ekşili yeşil
  • Kereviz salata ki ben elmalı ve cevizli yaparım
  • Patlıcanlı bir meze olmazsa olmazım, közlenerek yapılanıdır makbülüm
  • Yoğurtlu bir tat isterim, ya cacık ya da biber borani azıcık acısı kendinden olmalı tabi
  • Ezme şart değil ama olacaksa sarımsaklı, cevizli olmalı, Hayruş usulü
  • Denizden bir tat isterim masanın orta yerine; lakerda favorim ama börülcesine de hayır demem doğrusu, 
  • Kalamar tava ya da hakkı verilmiş bir çızlama keyif katar masaya
  • Muska böreği ya da sigara böreği açlık derecesine göre yerini alır illa
  • Kavun olmadı mandalina, elma ya da mevsimine göre kaşık ayva 
  • İlginçtir ki favayla hiç işim olmaz, 
  • Pilaki, annem yaparsa fena olmaz hani
  • Mevsimine göre bolca salatayı rokasız düşünemem mesela
Hımm, sanki zamanı gelmiş bir rakı sofrasını kurmanın, çevresine dostları toplamanın...
Muhabbetinizin bol olduğu güzel zamanlarınız olsun anı kumbaranızda biriktirdiğiniz... 
Can cana, cam cama değsin efendim... 

9 yorum:

  1. sen benim ilerki yaşımsın evet :)) bi rakı masasına biz de oturuyor olacağız yakın zamanda. seni öperim sıkı sıkı sarılıp :)

    YanıtlaSil
  2. Kereviz salatasını nasıl yapıyorsunuz.Yazdıklarınızı
    büyük bir keyifle okuyorum. Benimde canım çekti. :)

    YanıtlaSil
  3. Offf dedim ya, rakı dedim ki bir çocukluk arkadaşım var o gelir aklıma, her zaman onunla içerim. Arkadaşımı da özlemişim, rakıyı da:) Güzel geldi bu yazı, hem de çok güzel:)

    YanıtlaSil
  4. HANİ VAKİT DOLMADAN GÖRSEK ŞU SOFRAYI DİYORUM. HA BUGÜN HA YARIN DERKEN BENSİZ İÇECEKSİNİZ SONUNDA..... :(

    YanıtlaSil
  5. kahveyi hallettik rakı kusur kaldı pillim... sen çalış ben çalış, bizden cacık olmaz ya hadi bakalım, hayal edip avunalım.

    YanıtlaSil
  6. sevgili adsız, öyle yorum içi tarif vermiyeyim ben sana. bir gün, ki kısa zamanda bir kereviz salatası yapayım, bir de fotoğraflayayım, bir de bir güzel anlatayım, olur mu?

    YanıtlaSil
  7. ilahi özlem, rakı, içmesini bilene dosttur... ve bir dostla içilen rakı kahveyi bile sollar benim gözümde, nerden baksan 50 yıl hatrı kalır :)

    YanıtlaSil
  8. ne vaktiymiş o tutsak bey ;) hem nereye yolculuk... bak kızarım böyle şeylere. iyi bakılacak bir kere bedene, yüreğe. sevgi ile kuşatılacak dört bir yanı. umutla bezenecek odacıkları. kapakları açılacak gökyüzüne kuşlar kanar çırpacak her bir yanında. Hem izmir'in kışı da güzel olur derler. Belli mi olur :)

    YanıtlaSil
  9. bence beni cok oteleme :-) calismaktan olucem yil sonu malum.bi de antin kuntun islerim iste. Artik bi kahve molasi please

    YanıtlaSil

An'a kazınandır senden bana kalan...
ANLAMLIDIR...

Teşekkür ederim sımsıcak yürekten bir tebessümle...