30 Kasım 2012

Tavada Börek, Yemek İçin İki Kişi Gerek!


Efendim durumu şöyle hayal edin: Sinirleriniz sabahtan akşama girdiğiniz toplantılar nedeniyle tavan yapmış, zaten bir önceki günden alınan bir karar nedeniyle asabınız bozukken, sinirlerin bu derece gergin olması da tuzu olmuş. Siz eve gitsem de kendimi atsam divanlardan koltuklara olmadı yataklara diye hayal ederken, çalan telefondaki ses; "evde misin?" "evet" "iyi ben sana geliyorum, itiraz istemem çok özledim, yemek için de bir şeyler ayarlarsın artık" der ve siz cevap bile veremeden telefondan gelen o çevir sesi ile baş başa kalırsınız ya... İşte bu tarif böyle durumlarda yılan olacak. Malzeme basit; 

1 yufka
1 parça peynir
1 tutam maydanoz
1 kaşık yoğurt
1 yumurta
1 fincandan az zeytinyağı (tercihe göre bir parça tereyağı eklenerek kullanılabilir, lezzetine lezzet katar)




Tavada sızma biraz gezdirilir, yufka ortadan ikiye bölünür, yarım ay şeklindeki yufka kenarları tavadan sarkacak şekilde yerleştirilir. Çukur bir kapta hazırlanan hayli kıvamlı yoğurt ve yumurta karışımın yarısı kaşık yardımı ile ilk katın üzerine yayılır, elde kalan diğer yufka parçası 4 eşit olabilecek parçaya ayrılır, iki parça ikinci katı oluşturmak üzere gelişi güzel yayılır ve üzerine maydanoz ile harmanlanmış peynir atılır, üzerine kalan yufkalar örtülür ve kalan yumurtalı karışım bu kata bir güzel yedirilir. Tavanın dışında kalan kulakçıklar sağlı sollu kapak gibi kapatılır ve üzerine bir kaşık sızma gezdirilir. Bu aşamada tava böreği pişirilmeye hazırdır. Misafirinizin geliş saatine göre süreyi ayarlayıp ocağa koyabilirsiniz. Yaklaşık 15 dakikada pişiyor. Ben ocağın en küçük ateşinde, onu da iyice kısarak 20 dakika da pişiriyorum, böylece içi biraz daha az ıslak kalıyor. 

Servis ederken kesebilirsiniz de, benim gibi ikiye katlayıp biraz süsleyip masaya getirebilirsiniz de... Benim tercihim bu böreği pişirdiğimde bütün olarak masaya getirmek, yanında keskin bir bıçak ve servis çatalı ile isteyen istediği kadar kesip yiyebiliyor. Ben kırma yeşil zeytinle ve çeri domatesle servis edip, maydanozla süsledim. Kırma zeytinler kendi imalatım belirtmek isterim. (Aman da ne de marifetliymişim ben)

İlk paragrafta sözü edilen hal ve tavra ne oldu derseniz, böreği hazırlama aşamasında "hal" pişirme aşamasında ise "tavır" değişiveriyor efendim, deneyin göreceksiniz. Afiyetle kalın...

9 yorum:

  1. bu böreği yiyen 2. kişi ben olmadığıma göre bana ne gelenden :PP

    ellerine sağlık nefis görünüyor baayan :)) öperim

    YanıtlaSil
  2. Bitirdiniz mi böreği? Ben de yapıyorum benzerinden Sevgili Evren. Afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  3. YAAANİ SONUNDA BANA DA TARİF VERDİRMEYE BAŞLIYACAKSINIZ AMA TARİFİNİ VERMEKTEN SE TADINI ALMAYA DAVET ETMEYİ TERCİH EDERİM......:))))

    YanıtlaSil
  4. yeni gelin olarak senden tepsi börekleri isteyeceğiz ona göre pillim :)

    YanıtlaSil
  5. anında bitti, üstüne ne börekler denedi aysema... sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. bence de tutsakım, sen yap, belki bahane eder de gelebiliriz bu sefer yemeğe... sevgimle.

    YanıtlaSil
  7. senin istedigin tepsi boregi olsun hani ben pek marifetliyimdir de mustakbel esim benden beter :-) evimize konuk olursun ins.

    YanıtlaSil
  8. yannız balkon balkon geliyorum geliyoruz diye o kadar aht ettim...
    gelemedim ya.

    ben ona yanıyorum.

    balkon duruyo mu hala evren?

    YanıtlaSil
  9. durmaz mı! daha da büyüdü ve güzelleşti abisi zamanla ;)

    YanıtlaSil

An'a kazınandır senden bana kalan...
ANLAMLIDIR...

Teşekkür ederim sımsıcak yürekten bir tebessümle...