28 Ağustos 2010

Yatağımın Sol Yanında Kekremsi Bir Tat

Yatağımın sol yanına uzanmış, esen akşam yelinin, uçları beyaz nakış işlemeli beyaz tülümle oynaşmasından arta kalan bir dokunuşun ürpertisiyle, okumayı bırakıp yazmaya başlıyorum. İstiyorum ki, düşüneceğim ne varsa, parmak uçlarımdan akıp gitsin. Ama öyle olmuyor, yazmaya başlar başlamaz bir ket vuruyor aklımın nöbetçisi parmaklarıma. Aklım düşünmüyor, yüreğim sus pus oturmada. Kendime saklı gecelerin bilmem kaçıncısında, bir dostun "şarap alırken aklıma düştün" deyişine saklanmış içten çağrısını duymak kadar içimi ısıtan bir şey oldu mu dersem, olmadı der içim. Oysa bu gecenin erkeninde, şarabı katık edip geceme, selam durmuştum aklımdan, yüreğimden gelip geçene. Kimler kimler geçmedi ki... Beynelmilel filminin bir karesinde der ya  pavyon görmüş Aydeniz, aşkın içinde kıvranan Gülendam'a analık ederken; "o sana bakmıyorsa, sen onun baktığı yerde dur" Nerden düştü ki aklıma şimdi... Sanki baktığı yerde durmak gibi bir şansım varmış gibi...

Ben en iyisi, şaraba yükleyip kederi ve yalnızlığı, döneyim yüzümü dost çağrısının beni alıp götürdüğü diyarlara: Avustralya, benim için sarı kuyruklu kangurunun kesesinde saklı shirazdır aslında ve daha ötesi de değildir. Hiç gitmedim, gider miyim? Kısmet. Ben, Shiraz üzümü ile tanışmama vesile oluşuna yükledim bütün güzel duygularımı, bir de sanırım vakti zamanında okuduğum Aborjinlere... Oysa üzümün kökeni, İran, adından da anlaşılacağı üzere. Ama yeni dünya ülkeleri de bu üzümün başarılı örneklerinin yetiştiricisi olmuş artık. Shiraz'ın; güçlü ve gövdeli oluşunu sevmiştim ilk içtiğimde. İçimi ilk yudumda sert gelsede, damakta bıraktığı zengin ve karmaşık tat, sizi bir anda bağlayı verir kendine. Özellikle yaban eti ızgaralar, ve baharatlı yemeklerle önerilse de, ben isli peynir ya da tulumla da çok severim. Dediğim gibi, içimi ilk başta sert gelsede, kadifemsi bir his bırakır dilde. Daha ilk yudumda damağa tütün ve baharat aromalarının karışımı yayılır ki, buruk ve kekremsi bir tattan hoşlanıyorsanız bu şarap kesinlikle sizin şarabınız diyebilirim. En iyi kupajı "Cabernet Sauvignon" ile yapar. Yok ben o kadar güçlü tanenli bir şarap tercih etmem diyenlerdenseniz, Diren'in 'Collection Syrah'ı bu anlamda meyvemsi tatları sevenler için pek ala da muhteşem bir seçimdir: Kadifemsi lezzetin kekremsiliğine eklenen meyvemsi tatlar güçlü ama kolay içimli bir haz sunar size. Bu gece bana bu güzelliği sunan kendim: bak şimdi, ben seni nasıl da sevdim.

Rüzgarla tülümün aşkı bitti anlaşılan. Ya bir kuytuya çekildiler çoktan, ya da araları açıldı, tülüm bana bir iki el etti diye. Bilemem... Üstelik de ilişkilerine karışmam. Ben kendimi bilirim. Bir de yüreğimden geçenleri. Ha bir de damağımda kalan tadın bana hatırlattığı geceyi. Ama anlatamam, belki başka bir sefere. Belki biraz daha içince. Belki bu gece ilerleyip de şişenin dibini görünce. Balkonumda, ince bileğinde kendi ağırlığınca tatları kucaklayan el yapımı koca kadehim beni bekler tek başına. Yüreğimdeki aşka yol verip, yanık bir şarkıyı Yasmin Levy'nin sesinden dinlemek  üzere, izninizle...



Görsel / Goole İmages


10 yorum:

  1. o kekremsi tat bana da geçti.

    keyif dolu olsun gecen...

    YanıtlaSil
  2. ssaarhoşum bilemdim ne diyeceğimi

    YanıtlaSil
  3. Bekler her şarap belli bir an'ı...:))

    Sideways'den...

    Vardır içilmiş her şarapta sipper bir anı...

    Bu da benden:))

    YanıtlaSil
  4. Yazdıklarını ne zaman okusam, yaz/a/madıklarını da okuduğumu biliyor musun sevgili Evren??
    Ve her yazabildiklerini okuduğumda, ama hangisi olursa olsun içimden yanında olmak ve ortaya, közde bir karışık anlatılamayan koyup seninle paylaşmak istediğimi ???

    YanıtlaSil
  5. keyifliydi stuven, hem de çok keyifli... teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. haha deli kadın, hem de gece gece. ayıpladım seni handan bilesin.

    YanıtlaSil
  7. senden olanı sevdim ve dedim ki, yalnız da içilir şarap buraneros. sen anladın ne demek istediğimi. anladın dimi?

    YanıtlaSil
  8. ne değerlidir, satır aralarında sıkışıp kalanların senden ötede bir yerde hiç bilmediğin bir yürekte de yansıma bulması. oysa sen istersin ki,"o" okusun, "o" anlasın.
    paylaşma önemli, bu çok önemli hasret senfonileri. dilerim bir gün.

    YanıtlaSil
  9. Bu yazını yayınladığın gece farkettim. Kafam öyle karışıktı ve yazının ismi öyle güzeldi ki, darmadağın bir kafayla okumaya kıyamadım. Şimdi her satırında soluklanarak okudum. Çok güzeldi.. Yasmin Levy "Me Voy" mu şarkı? Ya da La Alegria, geceye en çok bunu yakıştırdım ben... Hangi şarkısıydı?

    YanıtlaSil
  10. Mal De L'amor... Mano Suave Albümüydü dinlediğim elifcim.

    YanıtlaSil

An'a kazınandır senden bana kalan...
ANLAMLIDIR...

Teşekkür ederim sımsıcak yürekten bir tebessümle...