15 Nisan 2009

ŞAŞIRMA


ŞAŞIRMA


"Önce sosyalistleri topladılar; sesimi çıkarmadım. Çünkü ben sosyalist değildim. Sonra sendikacıları topladılar; sesimi çıkarmadım. Çünkü sendikacı değildim. Sonra Yahudileri topladılar; sesimi çıkarmadım. Çünkü Yahudi değildim... Sonra beni almaya geldiler... Benim için sesini çıkaracak kimse kalmamıştı.”

Alman Papaz Martin Niemöller (1892-1984)

"Naziler geldiler. Önce komşularımı götürdüler, sonra yazarları, ses çıkarmadım. Sonra komünistleri götürdüler, ses çıkarmadım. Tekrar geldiklerinde sosyalistleri tutukladılar, götürdüler. Yine ses çıkarmadım. Beni almaya geldiklerinde, ses çıkaracak kimse kalmamıştı.”

Brecht (1898-1956)



BİR GÜN GELECEK

BENZER KELİMELERİN ALTINA


KENDİ ADINI YAZACAKSIN

AZ KALDI

5 yorum:

  1. "Susma! Sustukça sıra sana gelecek..."

    YanıtlaSil
  2. evet bir şeyler yapmak gerekiyor... her ifade engellendiğinde, her düşünce bastırıldığında ve her esaret çabalarına bir dur demek gerekiyor. ama bu, bir zamanlar "toplum sözleşmesi" yapmış bizlerin, üstten gelen bir müdahaleyle kendi yaptığımızı, bazı şeyler işimize gelmeyince kendimizin yıkmasıyla değil. bir takım üstdüzey askerlerle toplantılar yapıp, toplumu silah gücüne şikayet etmekle hiç değil... son tahlilde; işimize geldiğinde demokrasiden dem vurup, işimize gelmediğinde "halka rağmen" tepeden inmek değildir doğru olan, olmamalıdır da... cumhuriyet tarihimizin başlangıcı zaten darbeyle başladı, bari bir kez daha yara almayalım...

    YanıtlaSil
  3. Demokrasi, seçim falan diyoruz ya hani Evren? Düşününce insan aslında demokrasi dediğimiz şey de, sınıflara ayrılmış toplumlarda hakim sınıf tarafından yürütülen bir diktatörlük şekli değil mi? Sevgilerimle:))

    YanıtlaSil
  4. Bu yazılardan Brecht'inkini bende kullandım.

    Durum bundan vaziyet, şimdi susanlar gerçeği başlarına geldiğinde anlayacaklar.

    ha çok geç olacak o apayrı.

    Bende genç'im bende birşeyleri görüyorum ama Türkiye'de bu kadar cahil genç olabileceğini tahmin etmiyordum.

    Yazık.

    ne demişti büyük düşünür : eğitim şart!

    YanıtlaSil
  5. Susmak hiç bir zaman işe yaramz ki.
    Susmayalım Evren, ne olursa olsun susmayalım

    YanıtlaSil

An'a kazınandır senden bana kalan...
ANLAMLIDIR...

Teşekkür ederim sımsıcak yürekten bir tebessümle...