05 Nisan 2009

TEKRAR



___________________________________________

Yazma artık dedi... Neden ki dedim. Kendini tekrarlıyorsun dedi. Hayat kendini tekrarlar dedim. Durdum, düşümdüm... Ve sordum:


- Bir adam çıktığında karşına, ilk gördüğün de etkilendin varsayalım...

- Eeee..

- E'si, heyecanlanır mısın?

- Haliyle...

- Bu her seferinde benzer midir?

- Benzerdir...

- Kendini tekrarlarsın aslında... Daha basit bir örnek vereğim; sabahları kahvatı eder misin?

- Ederim... de sen bana salak muamelesi yapma istersen, öyle basit falan... Her sabah kahvaltı etmeden çıkmam evden...

- Off, ben anlatamayacağım için tercih basit canım. Kendini tekrarlarsın yani...

- Hayır canım ne alakası var. Bazı sabahlar çeşitleri değiştiririm. Zeytin yemem ya da yumurta... Bazı sabahlar sadecce börek yerim mesala yanında çayla... Bazı sabahlar protakal suyu içerim sadece...

- Ne niyetine?

- Adam demek isterdim de bildiğin üzere kahvaltı...

- Ya bir baştan çıkartma adamı, ciddi bir şeye odaklanıyorum gecenin şu saatinde... Ne diyordum, kahvaltı... Kahvaltı niyetine sadece tercihlerin değişir ama kendini her sabah uyandığında tekrarlarsın. Ben de kadın erkek hikayeleri yazıyorum, kendini tekralamak bundan ibaret aslında. Kelime tercihlerim ise o sabah ki isteğime bağlı, bazen ballı ekmek yiyorum bazen acı bir zeytin denk geliyor kaderime. Tercihlerim oluyor benim de... Canım süt içmek istiyor sadece ya da gidip bir pastanede alıyorum soluğu. Ama her sabah kahvaltı etmeyi seviyorum kendi canımın istediğince.

- Nasıl beceriyorsun bunu?

- Neyi?

- Kelimelerle oynamayı... Kendini tekrarlamak derken ben hep aynı konuları yazıyorsun demek istedim aslında...

- Tam da aksine hep aynı konuyu yazıyorum ben. Bak şimdi ne yazmışm ben kendimi tanıtma kısmında: "Adam ve kadın hikâyeleri yazıyorum, geçmişe, geleceğe ve ana dair. Yüreğimden geçen en çok onlar…" Bu meselenin kahvahtı etmeden sokağa çıkmam kısmı.

Sonra ne demişim: "Yaşama dair notlarım da var aralarda hayata çivi niyetine çaktığım. "Bu kahvaltıda bazı sabahlar yumurtayı tercih ettiğimin bir göstergesi. Anlatabildin mi nasıl dolaşıp geldiğimi?

- Alemsin valla... "Çiviler batar bazen ayağıma bir serzeniş olur kelimelerim." de o sabah zeytini yağlayıp, kekiklemek olsa gerek bu durumda.

- Dalga geçmiyorsan, evet aslında tam da anlatmak istediğim bu. hayat tekralar kendini. Tekrarlarken değişenler olur elbet: kelimelerin anlamı, söylenişin şekli, acının, sevincin, aşkın, tutkunun şiddeti... Ama öz değişmez. Niyet kahvaltı etmektir. Kahvaltı etmeden evden çıkmamamak bir prensiptir. şekil değişir zamanla öz aynı kalır insanda.

- Anladım yazacaksın sen inatla...

- İnatla???

- Yani her sabah kahvaltı etmek gibi ya...

- Keyifle yazıyorum ben her seferinde... Kelimelerle oynuyorum, aynı şeyleri farklı farklı kelimelerle dile getirmeyi seviyorum. Bazne bir şiirimsi bazen bir öykü, bazen öylesine bir sesleniş benimkisi... Duyan olunca, hele de sesime ses verince mutlu oluyorum kendimce. Bak ne diyeceğim sen okuma beni bir süre... Tekrarlama kendini ne dersin?

- Ne o benim kelimelerimle beni vuruyorsun...

- Yok yok yanlış anladın. Şimdi sen diyorsun ya kendini tekrarlıyorsun diye. Aslında hayat tekrarlar kendini. Sen de bile görebilirsin bunun yansımasını diyorum sadece. Tercih senin yani... ben tekrarlamayı tercih ediyorum...Sen...

- Tamam Allahın cezası ben de okumaya devam edeceğim seni... Zaten bir gün okumasam, meraklanıyorum ne yazdı acaba diye...

- Her gün aynı şekilde yazmadığımı kabul ediyorsun yani...

- Ama sen de kabul et aslında aynı şeyi yazıp duruyorsun...

- Hayat kendini tekrarlar her seferinde... Mesela yarın bunu yazacağım sana itafen... Okuma da göreyim...

- Tamam anladık hayat tekrarlar kendini, kısa kes ve bir şarap aç da içelim...

- Bu gece de mi?


_____________________





18 yorum:

  1. bir bankanını reklamı var televizyonda ve açıkcası uzun zamandır dikkatimi çekebilen tek reklam; adamın birisi kalkıyor aynı saate uyanmakta, aynı yumurtayı yemekten, işe gitmekten monotonluktan bahsediyor sonunda banka hayatına girip safari yaptırtıyor. aklıma o reklam geldi.

    YanıtlaSil
  2. Benzer konuyu geçende düşünmüş, konuşmuştuk bir arkadaşla...Benim örneğim koladır:))Her gün içersin ama her seferinde o son yudumdaki tat adamı kışkırtır...Limonun, buzun ve kolanın en kıvam anı yani ve bir sonrakine kadar ki özlemi,tadı damağında kalma hali...İyi ki kola varmış,hayatın gerçek tadını öğretmiş :))Doğru yere parmak basmışsın. Bu konunun göreceliği ve boyutları bana bir fikir verdi.Aklımda olan, hatta senle ucundan konuştuğumuz bir eylem...Yazıp, blogda tartışmaya açabilirim her an:))

    YanıtlaSil
  3. belki bazılarına aynı gelir cümlelerimiz. oysa yazarkenki ruh halimizdeki minicik bir değişikk kelimelere yanşımışdır, biz anlarız. bizi biz kadar anlayan da anlar. ya da aynı şeyleri yazarız ama o anki ruh halimiz farklı olduğundan bize farklı gelir. amaaan evren, yaz gitsin, yazmak bahane, hayat şahane, dimi?

    YanıtlaSil
  4. seyretmemiştim benzin adam, hoşgeldin bu arada :)

    YanıtlaSil
  5. tartışmam sanıyorsan büyük yanılgı içindesin :)) ucundan konuştuğumuz eylem... hımmm... bak meraklandım işte şimdi gerçekten :)

    YanıtlaSil
  6. bu gecede,
    bu gecede :))
    hayat tekrarlar kendini..

    bu arada benzin adamın dediği reklam iş bankasının reklamı.. geçen bende takılıp yazının ortasında reklama girmiştim ya, o işte:))

    YanıtlaSil
  7. evet bu gece de kadehim elimde, kaldırdım karşı kıyıdan bir güzele :)

    YanıtlaSil
  8. di valla guguk kuşu, yazmak yaşamanın veya yaşayamamanın bahanesi kalmadığında keyifle yapılan tek eylem dimi :))))

    YanıtlaSil
  9. bu konuda çok güzel bir örnek var aslında cümle aynıdır ama anlam değişir
    Oku, baban gibi eşek olma
    Oku baban gibi, eşek olma
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  10. tarih tekerrür ilişkisi.bakış açısını değiştirerek tekrar olduğunu farketmemeye çalışıyorum ben.ya da gözlük değiştirerek.pembe gözlük en çok kullandığım renk :) sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  11. aklıma gelmemişti tutsak teşekkür ederim. sevgiler benden sana :)

    YanıtlaSil
  12. anka aslında hiç bir an birbirinin aynı değildir ki, tutsağın hatırlattığı gibi tel bir virgül bile anlamı değiştirir. Anları tekrarmış gibi yaşamak detaylara bakmamakla ilgili bence. Genelleme yapıp benzer kılmak yaşananları. Dediğin gibi belki de bakış açılarımızla ilgili :)

    YanıtlaSil
  13. sadece yazdıklarımız, yaşadıklarımız değil hayat aynıdır aslında...ama onu farklı kılan bizim yüklediğimiz anlam, yaşadığımız şekildir öyle değil mi...

    YanıtlaSil
  14. hayat aynıdır aslında ve yüklediğimiz anlam değiştirir yürekteki, aşkı, sevinci, mutsuzluğu, mutluluğu, acıyı... yoksa hissedilen bile aynıdır da şiddeti değişir yüklediğimiz anlamla...

    YanıtlaSil
  15. Hayattan tad aldığınız zaman herşeyden tad alınmıyormu aslında? Belkide bu yüzden tekrarlar tekrar gibi gelmiyor.

    Bakış açısını, baktığınızda güzel olan insanlara değiştirmek ne güzel bir gelişim, otomatikman olan.. Oyun oynamadan tüm gerçek güzelliğiyle..

    YanıtlaSil
  16. tv başında bekledim buldum; iş bankası maxi miles reklam filmi.

    http://www.dailymotion.com/video/x8v9vg_infobloggumcom-is-bankasi-maxi-mile_shortfilms

    adresinde bir erkeğin oynadığı var birde bunun kadın versiyonu var.

    YanıtlaSil
  17. oyun oynamadan tüm gerçekliği ile baktığımızda güzel olan insanlarla birlikte olabilmek ne büyük bir şans olurdu hayatata ufuk çizgisi... dilerim olur :)

    YanıtlaSil
  18. benzin adam inanamıyorum hala seyredememiştim iş yoğunluğundan, seyrettim sayende çok teşekkür ederim... :) sevgiler...

    YanıtlaSil

An'a kazınandır senden bana kalan...
ANLAMLIDIR...

Teşekkür ederim sımsıcak yürekten bir tebessümle...