08 Nisan 2010

HİÇ BÖYLE BAKMAMIŞTIM YAŞAMAYA


Geçen sabah bir konuşmanın ortasında dedi ki doktorum, sen insan seviyorsun. Fark etmiyor senin için, kilosu, boyu, posu, konumu, yaptığı iş, dili, cinsiyeti... Sen insan seviyorsun. Gözlerin parlıyor senin, Hasan Efendiyi de, Doktor Olgun'u da, çaycı Beyazgül'ü de aynı içtenlikle selamlıyor ve ışıldıyorsun. Sonra bir arkadaşını görüyorsun, aynı içtenlik ve samimiyetle ona da gülümsüyorsun. Sen, insan seviyorsun. Derdin insan senin. Ayırmadan sevmen bundan.

***

İnsanlar üzerine düşüncelere dalınca, içinden çıkılmaz bir yola giriyor insan. Beyatlı'nın dizeleri geldi aklıma, nerde okudum bilmiyorum aklımda kaldığı kadarıyla:  Yol da benzer hem uzun, hem de güzel bir masala gibi birşey diyordu şiirlerinden birinde. İnsan da benzer hem uzun hem güzel bir masala. Her masal gibi insanın yaşamı da ders verir insana, elbet, anlayana.

***

Demir almak vakti gelmişse der bir başka şiirinde... Ne çok demir aldım diye düşünürüm bazen. Üstelik, gemideki ben olmam çoğu zaman. 

***

Bazen, bir mutsuzluğu anlatırken, neden serzeniş olup ulaşır benden ötedeki yüreklere ki kelimelerim. Bakarsın, karşındaki de benzer bir hal üzerinden, senin sözlerinin onda yarattığını anlatır ki bu serseniş değildir. Ben bu dengeyi çözemedim. Karşılıklı edilen sözlerden, ilk söylenen serzeniş, sonradan gelen; ifade ediş.

ben bütün hüzünleri denemişim kendimde,
canımla besliyorum şu hüznün kuşlarını,
bir bir denemişim bütün kelimeleri,
yeni sözler buldum seni görmeyeli

der ya Süreyya. Var mı sahi, yepyeni kelimeler, biri bana da öğretmeli. Kelimelerim, şairin de dediği gibi, kifayetsiz kalıyor çünkü.

***

Yüzümü size çeviriyorum, siz misiniz? diye sorar Cansever,

Biliyorsunuz ya bir ağrısı vardır gitmenin
Nereye, ama nereye olursa gitmenin
Hüzünle karışık bir ağrısı.

diye bitirir dizelerini. Gitmek, zordur. Kalmak zor...

***

Dün seyrettiğim bir dizide, kadın diyordu ki adama, geleceğimizi değiştirebiliriz, ben gitmeye hazırım, başka bir kente, başka bir hayat kurmaya hazırım. Adam, karısına sessizce baktı. Kadın; bir yanın gitmek bir yanın kalmak istiyor değil mi? dedi. Adam, karısına sessizce baktı. Kadın, bu evlilik bitemez dediğinde, hiç aklına gelmemişti değil mi, sebebinin senin kararın olacağı dedi. Adam, karısına sessizce baktı. Kadın, sen seçimini yaptın dedi. Ağladı.

***

Kadına özgü müdür, erkeğin söyleyemediğini, kıvrandığını görüp de son sözü söyleme hali. Hani kendi inandığı ve seçtiği bir durum değilse bile, bunu dillendirip, havada asılı olanı dinlendirme hali.

***

Bu gibi durumlarla karşılaştığımda hep aynısı olur, kendimi, bir köprüden geçerken bulurum. Durur etrafıma bakarım, çoşkun denizlere, güneşe, bulutlara, kuşlara ve ormana. Düşünü kurarım, o anda orada olmasaydım nerede olurumun. Şelaleye takılır gözüm, anlarım. Gözyaşlarımdır taşkın akan; yaşamak telaşı alır beni, şairi anarım.

Hiç böyle ısınmamıştım;

Daldaki vişneye,
Vitrindeki aydınlığa,
Salça kokusuna mutfağımın,
Akan dereye, uçan buluta,
Hiç böyle ısınmamıştım yaşamaya.


Öyleyse, neden üşüyorum şimdi.





8 yorum:

  1. o kadar çok şey sığdırmışsın ki yazına, üzerinde çok ama çok düşünmeli insan :) teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. hiç bu zamanlarki kadar kaçmak istememiştim hayattan ve de herkesten. öyle boğuyor ki her olay beni.

    sevdiğim şeyleri bile gözüm görmeyecek derecede, insanlara selam vermeden geçmek istiyorum, sözcükleri cümleleştirmemek...

    ruhumu parça parça eden en varsa yağan yağmura katmak hatta ... olmuyo. yeni bir başlangıç lazım diyorum sadece ...

    YanıtlaSil
  3. Gitmek zordur..kalmakta zor..

    Ama sen araftasın ..

    Bir yerde okumuştum arafta kalanların yüreği hep ayazdadır ve hep ceryanda kalmış gibi üşürler ..
    Diyordu o an kitabı kapatıp düşündüm ..evet arada kalmak yaşadıklarımızın karşılığı...

    ve dip not yazara özel : Belki senin artık sevme hakkın dolmuştur ..Belkide sevilme sıran gelmiştir görmüyormusun hala bu dünyaya sadece sevmek için gelmez insanoğlu ..sevilmek içinde gelir ..

    YanıtlaSil
  4. çok ama çok düşünmek gerek nilay yaşarken... sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. şairlerden yola çıktım bu sabah ya pilli, derim ki bu şehir arkandan gelir...
    kaçmak çözüm olsa, ya da bırakabilmsek yağan yağmura...
    ya da başlayabilsek kendimizle... belki, belki pilli...

    YanıtlaSil
  6. sen isteyince yağar mu yağmur ateş... sen istediğince yağar mı... o yağar, sen ıslanmak istersen durursun altında. belki şemsiyelerim var benim,, ıslanmaktan korktuğum için hep açık tuttuğum.
    öperim.

    YanıtlaSil
  7. ''öyleyse, neden üşüyorum şimdi''

    kimsenin insanları sen(in) gibi sevmediği/sevemediği için, son sözü söyle(ye)medikleri için olabilir.

    YanıtlaSil
  8. her sevmek farklıdır stuven ve herkes kendi gibi sevebilmelidir, değerlisi de budur değil mi? bazen son söze bile gerek kalmaz hatta, çünkü söylenmiştir tüm sözler çok daha önce...

    YanıtlaSil

An'a kazınandır senden bana kalan...
ANLAMLIDIR...

Teşekkür ederim sımsıcak yürekten bir tebessümle...